Bergvärme och värmepumpar

Så fungerar bergvärme

Bergvärme innebär att man hämtar värme från berggrunden, precis som namnet antyder. För att man ska kunna dra nytta av den här typen av värme krävs att man borrar djupa brunnar ner i anslutning till bostaden.

Värmen i berggrunden och grundvattnet är i sig inte hög, men fördelen är att den är konstant året om. För att utnyttja de här små mängderna värmeenergi behöver man en värmepump som kan omvandla energin till användbar värme.

Bergvärmepumpen placeras i marknivå och hämtar värmeenergin ur grundvattnet genom att sänka temperaturen på vattnet i själva borrhålet och öka den i marknivå med hjälp av kondensering och kompression.

Det kräver att man tillför en mindre mängd energi, men samtidigt utvinner man en större mängd värme. Resultatet är en markant energi- och kostnadsbesparing jämfört med direktverkande el eller traditionella bränslen, något som särskilt i det senare fallet också minskar energisystemets miljöpåverkan.

En vanlig missuppfattning är att det är geotermisk energi som utnyttjas, d.v.s. värme med ursprung i Jordens interiör. I själva verket kommer all den värmeenergi som utvinns av konventionella värmepumpar från solen, om än i en indirekt form via lagring i grundvattnet.

Som bekant finns det flera typer av värmepumpar på marknaden och alla är inte bergvärmepumpar, men principen är densamma även om graden av effektivitet varierar. Alternativen är t.ex. markvärme, sjövärme och luftvärme. Vilket som passar dig bäst beror delvis på var du bor.

Varför anlita oss?

När du anlitar oss för att installera bergvärme i Nacka vet du alltid vad du får. Vi har omfattande erfarenhet och expertis inom energisystem och ser till att du får en lösning som är perfekt dimensionerad för just din fastighet.

Vi använder oss av högkvalitativa och mycket effektiva värmepumpar från Thermia, som har ett komplett sortiment av berg-, mark-, och sjövärmepumpar som kan minska din uppvärmningskostnad med upp till 85% samtidigt som du gör en insats för miljön.

För dig som anlitar oss som privatperson tar vi dessutom hand om ROT-avdraget åt dig, så att du själv slipper ansöka och ta hand om pappersarbetet på egen hand. Vi erbjuder kostnadsfria hembesök och offerter, så tveka inte att höra av dig till oss redan idag så hjälper vi dig att hitta rätt lösning!

Välkommen

Vi är specialister på energiprestanda och erbjuder bland annat högeffektiva bergvärmepumpar i Nacka och övriga Storstockholm.

Kontakta oss

Klimio AB
Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm

Telefon: 021-149 400

E-post: kontakt@bergvärmenacka.se

Välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri offert på bergvärme i Nacka